Het behandelproces - Van aanmelding tot nazorg
Vanaf het moment dat je je aanmeldt, ben ik bereikbaar via mijn mobiele nummer of de portal. In geval van nood kun je me direct bellen op mijn mobiele nummer. Neem ik niet op dan bel ik je zo snel mogelijk terug.
Is er sprake van een ernstige situatie, dan help ik je met het telefoonnummer van de huisartsenpost. Daarnaast denk ik graag met je mee of geef, op jouw verzoek, informatie door aan de huisartsenpost of crisisdienst.
Aanmelding - Actief wachten
De behandeling start zo snel mogelijk na je aanmelding. Mocht er een wachttijd zijn, dan ontvang je praktische tips of een E-health methode om tijdens het wachten al actief met je hulpvraag aan de slag te gaan. Zo benut je de wachttijd effectief.
Werkwijze
Binnen vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je een digitale intake en vragenlijsten. Deze zijn bedoeld om een helder beeld te krijgen van je klachten en de kwaliteit van jouw leven. Zodra je de vragenlijsten hebt ingevuld, neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we of je in aanmerking komt voor een intake en behandeling.
Besluiten we tot een intake? Dan stel ik, op basis van de digitale intake, een persoonlijk en op jouw behoeften afgestemd E-health traject samen. Dit traject kan dienen als voorbereiding op je behandeling. Denk hierbij aan het afbouwen van middelen, het verbeteren van je levensstijl, of direct aan de slag gaan met de specifieke klachten die je wilt aanpakken.
Kom je niet in aanmerking voor een intake? Geen zorgen. Ik geef je een gericht advies en help je met een passende doorverwijzing. De ingevulde vragenlijsten kun je meenemen naar de doorverwijzing, zodat je goed voorbereid bent.
Intake en behandelplan - Jouw hulpvraag omgezet naar een concreet positief doel
Jouw hulpvraag staat centraal. Met een persoonlijk behandelplan werk je hier doelgericht aan.
Samen stellen we concrete, meetbare en haalbare doelen op. Je weet precies waar je aan gaat werken en hebt inspraak in de vorm en inhoud van het behandeltraject. Of je nu kiest voor online sessies of fysieke afspraken, de keuze is aan jou. Je krijgt duidelijkheid over wat je kunt verwachten en hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Daarnaast zorgen we er samen voor dat er een goede klik is tussen ons en dat je tevreden bent met de aanpak.
Werkwijze
Voorafgaand aan je intake regelen we alle praktische zaken via jouw GGZ-portal. Tijdens de intake bespreken we jouw hulpvraag in detail en brengen we jouw situatie helder in kaart. Ik geef je overzicht door jouw klachten samen te vatten. Als nodig, kun je jouw hulpvraag verder aanscherpen. Op basis hiervan stellen we gezamenlijk een behandelplan op met duidelijke en haalbare doelen.
In het behandelplan staat per doel beschreven wat de werkwijze is, hoe we het resultaat meten en welke aandachtspunten relevant zijn. De behandelingsduur wordt concreet aangegeven in een verwacht aantal sessies (gemiddeld 7). Daarnaast stemmen we ook het daarbij passende E-health traject af. Tot slot bespreken we hoe we de voortgang meten, waarbij we kijken naar je functioneren, psychische klachten, kwaliteit van leven, tevredenheid over de gesprekken en de totale behandeling. Elke sessie evalueren we kort, en bij het behalen van een doel voeren we een uitgebreide evaluatie uit. Jouw actieve betrokkenheid is essentieel, zodat de behandeling precies aansluit bij jouw wensen.
Soms behandel ik meerdere cliënten met vergelijkbare klachten. In dat geval kan ik je uitnodigen om deel te nemen aan een (hybride) groepssessie. Je kunt zelf kiezen of je deze sessies online of live wilt volgen.
Behandeling - Eigen kracht en eigen regie
De behandeling is gericht op wat jij belangrijk vindt en wat je wilt bereiken. Je eigen kracht staat voorop en je bent actief aanwezig in de behandeling. Ik geef je daartoe ook de ruimte. Daarnaast kijk ik als behandelaar ook naar mijn eigen functioneren. Ik stel mij open op en stuur bij als je behandeling dat vraagt. Ik luister naar je en kijk elke sessie of je op de goede weg bent om je doelen te behalen. De behandeling duurt niet langer dan nodig en als er meer zorg nodig is dan schakel ik een tandje bij of maak gebruik van mijn netwerk.
Werkwijze
In elke sessie wordt gestart met een agenda. Ik vraag ook of je tevreden bent over de vorige sessie. Vervolgens bespreken we je eigen vragen en inbreng en de gemaakte E-health opdrachten Dan start de interventie die in de sessie is afgesproken. Daaruit volgen nieuwe E-health opdrachten en tot slot een evaluatie over de voortgang in het licht van je hulpvraag en doelen. Is daar reden voor dan zetten we extra vragenlijsten in om de doelen tussentijds te meten
Afsluiting - Het inlossen van je hulpvraag
Tijdens de afsluitende sessie bespreken we samen, aan de hand van de ingevulde vragenlijsten en jouw inzichten, of je doelen zijn bereikt en je hulpvraag is beantwoord.
Werkwijze
We beginnen met jouw persoonlijke reflectie op wat je hebt bereikt. Vervolgens bekijken we de ingevulde vragenlijsten om een volledig beeld te krijgen. Op basis van deze informatie stellen we samen een verbeterplan op voor de nazorg en werken we aan de afsluitbrief. In deze brief wordt onder andere een evaluatie van je doelen opgenomen. Met jouw toestemming stuur ik de afsluitbrief, samen met het verbeterplan, naar je verwijzer en/of huisarts.
Nazorg - Het versterken van je mentale gezondheid
Het is belangrijk om te leren hoe je je behaalde resultaten kunt behouden. Echt grip krijgen betekent dat je blijft beseffen dat je zelf stappen kunt zetten om jezelf te verbeteren. Daarom ga je na je behandeling zelfstandig aan de slag met een E-health programma, gebaseerd op jouw persoonlijk verbeterplan. Ik blijf nauw betrokken en je kunt altijd bij mij terecht als dat nodig is.
Werkwijze
Met je E-health programma kun je na je behandeling actief blijven werken aan je mentale gezondheid. Je gebruikt hierbij de opdrachten die je tijdens de behandeling hebt leren kennen, zoals bijvoorbeeld een gedragsexperiment. Indien gewenst stel ik extra modules en opdrachten voor je beschikbaar, zodat je gericht verder kunt werken. Na twee maanden en na vier maanden neem ik opnieuw contact met je op. Je hebt dan weer de vragenlijsten ingevuld, en samen evalueren we je vooruitgang en bekijken we hoe je deze op de lange termijn kunt vasthouden. Als het nodig is, geef ik je extra tips en adviezen. Bij een eventuele terugval bespreken we samen wat de beste aanpak is. Dit kan betekenen dat we een nieuw behandeltraject starten of dat ik je doorverwijs naar de juiste hulp.
Na deze evaluatie blijft de E-health en jouw GGZ-portal nog 20 jaar voor je beschikbaar. Voor kleine vragen kun je altijd contact met mij opnemen; ik denk graag met je mee, vooral als dit kan helpen om een terugval te voorkomen.